keskiviikko 31. elokuuta 2011

Mökkeilyä ja sosiaalistumista

Huomenna meen taas mökille. Tällä kertaa otan mukaan tietokoneen JA nettitikun. Mihin on maailma menossa? Siihen, että sitten sieltä muurahaisten keskeltä päivitän jotain hämäriä mustikkasatoraportteja ja ilmoitan että nyt vois vähän pelottaa, kun tuo karhu on vähän turhan lähellä mökin nurkkaa. Mutta netillisyydestä huolimatta aion ottaa mukaani myös kirjoja, koska mökillä kuuluu lukea. Ja nostaa mummon perunat.

'

Ja mitä siihen sosiaalistumiseen tulee, niin vihmerimmät onkin ehkä jo ehtineet huomata, että tuonne sivun oikeaan laitaan kaiken muun mahdollisen sälän alle on ilmestynyt tommoinen tykkäysnappi. Sitä saa painaa. Saa myös käydä katsomassa Lemon Accountsin Facebook-sivua vaikkei siellä sen enempää nähtävää ole kuin täälläkään. Tai siis täällähän se kaikki nähtävä on, mitä mie höpisen. Seuraavan kerran tulee postausta järven rannalta. Hiihoo. 

PS. Tämä oli blogini historian sadas postaus. Pienet töttörööt sille! 

tiistai 30. elokuuta 2011

Kesälukemiset

Tänä kesänä päätin kaikista ahdistelevista opiskeluhommista huolimatta paneutua lukemaan myös muuta kuin tenttikirjoja, ja se jos mikä oli hyvä päätös. Ja kun annoin itselleni luvan lukea myös vähän tuoreempaa kirjallisuutta kaikkien 1700-1800-luvun klassikoiden jälkeen, niin johan lukuinto palasi taas entisiin mittasuhteisiinsa. Lapsuuden kesät nimittäin vietin hartiat kumarassa milloin minkäkin tiiliskiviromaanin ääressä siinä määrin, että porukat alkoi jo olla huolissaan selkärankani puolesta (ja syytä olikin). 



Erlend Loe: Naisen talloma (Tatt av Kvinnen 1993), Doppler (2004)
Luin keväällä Supernaiivin ja innostuin Loen kirjoitustyylistä tavattomasti joten hänen tuotantoaan piti päästä heti lukemaan lisää. Naisen talloma oli ihan ok, ja totesin että siitä tehty elokuva on varsin uskollinen kirjalle - tuntui niin kuin lukisi samaa kirjaa uudestaan, kun näin leffan talvellaDoppler oli Laurin suositus, ja vaikken siitä pitänytkään yhtä varauksettomasti kuin Supernaiivista, oli se kuitenkin varsin viihdyttävä. 


Muriel Barbery: Siilin eleganssi (L'Élégance du Hérisson, 2006)
"Puiden rakastaminen on niin syvästi inhimillistä - joka siihen kykenee osaa vielä ihmetellä niin kuin lapsi, tuntea vahvasti oman mitättömyytensä luonnon rinnalla..."
    Pitihän se tämäkin lukea, kun siihen niin usein törmäili blogeissa ja lehdissä. Pitkään se roikkui luettavat-listalla, mutta aina oli mokoma kirjastosta lainassa enkä tunnetusti ole niin vihmerä että viitsisin varauksia tehdä. Sitten kun kerrankin näin sen paikallaan hyllyssä niin syöksyin kimppuun sutena, ettei kukaan ehdi ensin. Ja olihan se viehättävä ja filosofinen ja lopussa piti vähän itkeä tirauttaa, mutta en silti kokenut elämäni tästä mitenkään suuresti mullistuneen. 

Jack Kerouac: Matkalla (On the Road, 1951/1957)
Beat-kirjallisuus olikin tähän asti itselläni vielä valloittamaton alue ja se jos mikä on ollut vakava puute, sen verran paljon nimittäin pidin Kerouacista nyt kun sain sitä luettua. Viime vuodet olen yrittänyt kirjallisuuden opintojen keskellä selvitää, mikä on se itselle mieleisin kirjallisuudenlaji tai onko sellaista olemassakaan tai että mitä tässä nyt sitten niinkun pitäis lukea kun maailma on niin täynnä kirjoja. No nyt tiedän ainakin sen verran, että jos en tiedä mitä menen kirjastosta hakemaan, niin aina voi etsiä lisää Kerouacia, William S. Burroughsia tai vaikka Bukowskia. Mutta mitä itse Matkalla-romaaniin tulee, niin Kerouacin tahti oli melkoisen hengästyttävä, siinä ei paljon annettu lukijalle levähdystaukoa. Kaikki se matkustaminen (no, onhan teoksen nimi On the Road) oli päätä huimaavaa, enkä edes pysynyt laskuissa, että montako kertaa ja miten monella eri menetelmällä tyypit matkasivat USAn halki itärannikolta länsirannikolle ja toisin päin. Huh ja vau. Lisää tätä. 


Helen Fielding: Bridget Jones - elämäni sinkkuna (Bridget Jones's Diary 1996),
Bridget Jones - elämä jatkuu (Bridget Jones: The Edge of Reason 1999)
Kesän pakollinen hömppäosasto, ihan viihdyttävä sellainen. Olen lukenut paljon nolostuttavampiakin hömppäkirjoja. Kai? 



Nick Hornby: Uskollinen äänentoisto (High Fidelity, 1995), Skeittari (Slam, 2007
Ja jatketaan teoksilla, joista on tehty elokuvasovitus ja joista olen nähnyt leffan ennen kirjan lukemista. High Fidelitystä tuli jotenkin salakavalasti yksi lempileffoistani, alkuun kun en pitänyt siitä juuri ollenkaan. Johtui ehkä aika pitkälti John Cusackista, joka jostain syystä ärsytti minua nuorempana. Kirjana Uskollinen äänentoisto oli mainio ja ahmaisin sen junassa matkalla Rovaniemelle. Perille päästyäni harmittelin, että nyt ei ole mitään luettavaa kotimatkalle, joten ratkaisin ongelman marssimalla kirjakauppaan. Pokkarihyllystä sattui silmään Hornbyn tuoreempaa tuotantoa oleva Skeittari. Tämä olikin sitten ihan eri ääripäätä, en nimittäin oikein lämmennyt. 
      Uskollinen äänentoisto kertoo 35-vuotiaasta levykauppiaasta, jolla ei ole lapsia ja joka ei välttämättä niitä haluakaan ja jotenkin pidän kovasti päähenkilöstä ja ärsyynnyin suuresti, kun tämän tyttöystävä alkoi tivata, eikö hän halua elämältä jotakin muuta kuin olla levykaupan omistaja? Mitä muuta voi ihminen elämältä haluta, kysyn vaan? Mutta niin, Skeittarin päähenkilö puolestaan on 16-vuotias poika, joka hölmöyksissään saa tyttöystävänsä raskaaksi ja siinä sitä ollaan, teinivanhempia. Koko matkan Rovaniemeltä takaisin kotiin luin kirjaa ja olin vain tolkuttoman ärsyyntynyt. Hölmöjä teinejä, hölmöjä vanhempia ja käsittämätöntä tietämättömyyttä. 

John Irving: Kaikki isäni hotellit (Hotel New Hampshire, 1981)
Jostain syystä olin monta kertaa nostanut kyseisen kirjan kirjaston hyllystä käteeni, mutta kuitenkin aina pistänyt sen takaisin. Nyt minä sain sen luettua ja lopultakin selvisi, miksi siinä on karhu kannessa. Jotenkin olin ajatellut, että kyseessä on tarin jonkin Hilton-tyyppisen hillittömän hotelliketjun perijästä, mutta eihän se nyt ihan niin mennytkään. Teos käsittelee rankkoja ja vakavia aiheita kuten raiskausta olematta silti raskas tai ahdistava ja lopusta jäi jotenkin hyvä mieli, kaikesta huolimatta. 

Louisa May Alcott: Little Women (1868)
Ja taas: elokuva ennen kirjaa. Niinpä näin koko ajan mielessäni Winona Ryderin ja Kirsten Dunstin naamat sen sijaan, että olisi päässyt itse valitsemaan, minkä näköisiä teoksen päähenkilöt ovat. Kirjan jatkuva moraaliopetuksellinen sävy meinasi välillä ruveta rasittamaan, mutta kun muistaa sen, että kyseessä on 1800-luvulla kirjoitettu lastenkirja, niin se on jotenkin helpompaa sivuuttaa vain ajalle tyypillisenä tyylipiirteenä. Sanoisin, että elokuva on suunnattu selkeästi eri yleisölle kuin kirja ja siihen on lisätty dramatiikkaa ja kiinnostavuutta muun muassa sillä, että loppupuolella näytetään tyttöjä aikuisempina. Ja voin kertoa että ei, kirjassa Beth ei kuole. 

Ja jostain syystä edelleen kesken lukemisen on toukokuussa aloittamani Innocent When You Dream. Tom Waits - the collected interviews. Mutta se on sellaista pätkittäin luettavaa tavaraa, niin sitä tulee lukaistua vähän eteenpäin aina silloin tällöin. Kyllä mie sen vielä loppuun asti saan. 

maanantai 29. elokuuta 2011

Uusi söpöilytuttavuus: Lightning Love


Lightning Love. www.lightninglove.com

Joskus löytyy hyvää musiikkia ihan vahingossa, niin nytkin: Spotifysta lähti soimaan jotain viimeisen päälle söpön ja sympaattisen kuuloista ja tarkempi tarkastelu kertoi, että siellä soi albumi nimeltä November Birthday. Toisin kuin yleensä hutibiisien/levyjen lähtiessä soimaan, en vaihtanutkaan kappaletta heti vaan piti jäädä ihan kuuntelemaan että mitäs tämä nyt oikeastaan on. Ja kuinka ollakaan, karkeille äijä-äänille aikoinaan opetettu korvani on näköjään lopultakin pehmennyt, sillä Lightning Love -nimiseksi osoittautuneen michiganilaisyhtyeen solisti Leah Diehlin suloinen ääni ei tuntunutkaan liian imelältä vaan oikeastaan aika...kivalta. 

Siskosta ja veljestä ja niiden kaverista muodostuvan Lightning Loven kappaleet ovat lyhyitä ja keveitä poprallatuksia joita on helppo jo parin kuuntelun jälkeen hyräillä itsekseen. Sanoitukset ovat pieniä, arkisia tarinoita tytöistä ja pojista ja tykkäämisestä. Ja älkää väittäkö, ettei Leah Diehlissä olisi jotakin kiistämättömän ihastuttavaa! (Kunhan nyt ensin ehditte tutustua.)

Bändin debyytti ja toistaiseksi myös ainoa albumi November Birthday siis löytyy Spotifysta. Tässä maistiaisia MySpacesta:






torstai 25. elokuuta 2011

Viimeinen päivä ennen tenttiä -blues

Huomenna on tentti. Kahdeksan opintopisteen edestä pitäisi tietää asioita niin rituaalitutkimuksesta kuin historiallisesta antropologiastakin. Aloitin lukemisen jo heinäkuun alussa ja laskin tunnollisesti, että 21,5 sivua joka arkipäivä ennen tenttiä on juuri sopiva tahti ja ehdin mukavasti lukea kaikki kirjat kohtuullisella päiväpanostuksella. 

No ketunmarjat, koko heinäkuussa taisin lukea ehkä 60 sivua ja loput jäi elokuulle. Elokuustakin suurin osa meni kaikenlaisissa riennoissa joten nyt sitä ollaan sitten hätää kärsimässä. Tämä lienee kaikille opiskelijoille ihan riittävän tuttu ilmiö, joten ei siitä sen enempää.

Itselläni on kuitenkin paha tapa luovuttaa viimeisenä päivänä ennen tenttiä. Iskee tuttu epätoivo ja turhautuminen: en minä kuitenkaan enää ehdi oppia mitään joten kädet pystyyn ja paetaan kukkuloille. Maksan sitten sen elokuun opintotuen takaisin jos huonosti käy. Eli sen sijaan että lukisin, istun koneella ja surffailen vaatekauppojen sivuilla etsimässä mekkoa syksyksi ja kaivelen Spotifysta kivaa musiikkia, niin kuin nyt vaikka She & Him:iä.



Onneksi keksin juuri sopivan houkuttimen, jolla ehkä saan puhuttua itseni vielä takaisin kirjojen ääreen jolloin toivoa ei ole täysin menetetty: Monkin sivuilta löytyi kaksi ihanaa mekkoa, joista toisen voin luvata itselleni palkkioksi, jos tentti menee läpi. Jos ei mene, niin ei mekkoakaan heru. Ovelaa! 

Sarah by Monki

Agatha by Monki

Nämä mekonkuvat silmissä siis takaisin kirjojen ääreen.

keskiviikko 24. elokuuta 2011

Afrikkalaishenkistä tanssitusta: Cosmobile & Ike Chime

Nyt mennään musiikillisesti ihan toiseen ääripäähän kuin eilisessä postauksessa, nimittäin Fullsteam Records julkaisee alkusyksyllä virkistävän erilaisen indiepop-eepeen: kotimainen Cosmobile on yhdistänyt voimansa nigerialaissyntyisen Ike Chimen kanssa, ja tuloksena on neljän biisin paketti vahvasti afrikkalaisesta kansanmusiikista ammentavaa, lantioita keinuttavaa tanssimusiikkia josta tulee väkisin hyvälle tuulelle. Tässä on sitä samaa meininkiä kuin Yournalistin Nigerian Girl -biisissä, mutta vielä tuhdisti enemmän. Mitä muuta sopii odottaa, kun tekijämiehistössä heiluu kaveri joka totisesti tietää kuinka congorumpuja soitetaan?


tiistai 23. elokuuta 2011

Steven Wilson indeksoi. (Uusi musiikkivideo)

Ehkä parhaiten Porcupine Treen nokkamiehenä tunnettu musiikin monitoimimies Steven Wilson julkaisee syyskuussa toisen sooloalbuminsa, Grace for Drowning, ja tänään julkistettiin toinen virallinen musiikkivideo levyn tiimoilta. Index-nimiseen biisiin videon on ohjannut tanskalainen valokuvaaja-ohjaaja Lasse Hoile, jonka kanssa Wilson on tehnyt yhteistyötä jo pitemmän aikaa (ja jonka aikaansaannoksia itse ihailen täysin sumeilematta). Sen enempää biisi kuin videokaan eivät ainakaan parin kuuntelun ja katselun perusteella yllä samalle tasolle kuin Wilsonin Insurgentes-soolodebyytin avausraita Harmony Korine, joka on oma henkilökohtainen suosikkini kyseiseltä levyltä. Ahdistavuusasteikolla tosin mennään jokseenkin tasoissa, siinä on taito jonka tämä parivaljakko hallitsee. (Lasse Hoilella on selvästi jokin juttu sen Ringu-tytön kanssa. Katsokaa vaikka.)




sunnuntai 21. elokuuta 2011

Kesän loppu

Vietin menneen viikon tekemällä kesän viimeisen reissun (joka suuntautui Rovaniemelle) ja mökkeilemällä ystävien kanssa viimeistä kertaa tänä kesänä. Virallinen venetsialaisviikonloppuhan on vasta viikon päästä, mutta nyt oli sopiva sauma pistää toverien kanssa kesä pakettiin. Uimassakin käytiin ja Pielisen vesi tuntui jo melkoisen jäätävältä vaikka mittari väittikin sen olevan edelleen +17-asteista. On se vain pikkuhiljaa uskottava että nyt se kesä oikeasti on lopuillaan vaikka miten räpiköisi vastaan. Sen kunniaksi pieni potpuri kesänlopetusbiisejä. Murehditaan mennyttä kesää nyt pieni hetki, mutta sitten voikin jo siirtyä eteenpäin siihen, miten kivaa oikeastaan on kun syksy tulee. Voi olla, että blogin päivitystahtikin taas tihentyy; havaitsin juuri että koko elokuussa olen julkaissut (tämä mukaan lukien) kolme postausta, eli ei tässä nyt kaikkein aktiivisimmillaan olla oltu. Mutta sitten asiaan!

Ensimmäisenä tähän tietysti kuuluisi Porcupine Treen Trains, mutta postasin sen jo aiemmin joten ei nyt jäädä jankkaamaan vaikka se upea biisi onkin. (Psst, tuohon postaukseen saa edelleen jättää hyviä biisiehdotuksia!)

Sitten loppuunpalaneisiin elokuun päiviin sopiva biisi, jota voi kuunnella samalla kun katselee auton ikkunasta viljapelloilla möyriviä puimureita:




Ja sitten liuta varsin omaperäisesti nimettyjä kappaleita, ensimmäisenä kotoisen Traffic Islandin Summer Is Over joko Spotifysta tai liveversiona:



Dusty Springfield edustaa vanhemman koulukunnan  kesänpäättymisdramatiikkaa (älkää katsoko, kuvanlaatu on hirvittävä):



Ja sitten Timothy Monger, joka on hieman uudempi (itse asiassa juuri löytämäni) tuttavuus, jonka hivenen Sufjan Stevensistä muistuttava kevyt folk-rock oitis upposi omaan korvakäytävääni.

Summer Is Over by Timothy Monger


On se vaan uskottava kun ne kaikki niin sanoo. Ja jos haluaa rypeä aiheessa vielä lisää, riittää kun naputtelee Spotifyn hakukenttään "summer is over" niin johan löytyy kaihoisaa kuunneltavaa.

keskiviikko 10. elokuuta 2011

Rosvot - ne vie siun syötteen

No tämän helpommaksi ei voi kotimaisten musiikkiblogien seurailu enää mennä! 1000 Sparks - ja Arvoitus on meille poika tuo -blogeistaan tuttu tyyppi ja graafinen suunnittelija Jyri Öhman on laatinut simppelin ja ah niin mainion sivuston, jolta voi yhdellä silmäyksellä ja pienellä skrollauksella (sivusuunnassa myös, huomatkaa! Itse en olisi varmaan hetkeen tajunnut jos ei Juhani olisi siitä maininnut. Duh.) tsekata, mistä blogimaailmassa puhutaan. Tällä hetkellä sivusto tarjoaa noin neljänkymmenen kotimaisen musiikkiblogin sisällön helposti sulatettavassa muodossa. Mars siis tsekkaamaan Rosvot


torstai 4. elokuuta 2011

Kesäbiisejä: Death Cab for Cutie

Vielä on aikaa kesäisille biiseille, mutta asiaankuuluvasti tunnelma alkaa olla jo syksyä kohden kallellaan ja kaihoisa on mieli. Death Cab for Cutien Plans-albumi lienee jo kanonisoitu indien klassikkoteoksiin, joten klassikoksi voidaan epäilemättä luokitella myös levyltä löytyvä Summer skin.