torstai 29. syyskuuta 2011

Syksybiisejä: Zen Café - Tämä on syksy

Zen Café jos mikä on syksymusiikkia ja taannoin tuumiskelin itsekseni, että se on yksi niitä harvoja - ellei jopa ainoa - nuoruusvuosieni lempibändi, jota edelleen kehtaa kuunnella nolostelematta ja joka edelleen toimii! Sitä ei voi sanoa läheskään kaikesta siitä, mitä on tullut nuorna ollessa kuunneltua.


Tämä on syksy on harvinaisen masentava ja lokakuinen biisi, mutta viime aikojen vesisateet ja harmaus on saaneet olon tuntumaan tältä jo tavallista aikaisemmin. Onneksi tälle syksylle on tiedossa jos jonkinlaista puuhaa, niin ei ehdi velloa pimeydessä joka viimeistään marraskuussa alkaa tuntua ylitsepääsemättömältä. Vellotaan nyt kuitenkin, syksy on kaikesta huolimatta hieno vuodenaika. 



tiistai 27. syyskuuta 2011

Rokumentin teema julki + syksybiisi: Nat King Cole - Autumn Leaves

Rockfilmifestari Rokumentin tämän vuoden teema on Black Magic ja se kunnioittaa mustaa musiikkiperinnettä, jolle nykymusiikki kaikissa muodoissaan on niin paljon velkaa.Tapahtuman sivujen mukaan teemaohjelmistossa samoin kuin livemusiikki- ja klubipuolella nähdään ja kuullaan muun muassa soulia, hiphopia, funkia, dancehallia ja reggaeta. Itse elokuvaohjelmisto julkaistaan lokakuussa. 




Livepuolella on nähtävissä Danko Jonesin lisäksi muun muassa Black Motor & Raoul Björkenheim ja Happoradio (mustaakin mustempia miehiä, selvähän se). Tarkempi live- ja klubiohjelma löytyypi tuolta noin.


Tämänkertainen syksybiisi liittyköön myös Musta magia -teemaan. Tässäpä teille syksyklassikkoa kerrakseen!


tiistai 20. syyskuuta 2011

Syksyn ääniä: VETO - Crushing Digits

Otsikko poikkeaa syksybiisien sarjasta vähäsen, koska tällä kertaa kyse ei ole vain yhdestä biisistä vaan kokonaisesta albumista. Tanskalaisen VETOn Crushing Digits (2008) ei temaattisesti tai muutenkaan varsinaisesti käsittele syksyä, mutta sillä on hyvin vahva paikka omassa syksyisessä äänimaisemassani.

www.vetonet.dk

VETO on niitä bändejä, joiden vanhempi (There's a Beat in All Machines, 2006) eikä uudempi (Everything is Amplified, 2011) tuotanto ole oikeastaan ihmeemmin itseäni puhutellut, vaan olen suosiolla tyytynyt siihen, että suhteemme perustuu keskimmäisen pitkäsoiton hienoudelle (josta siitäkin on epäilemättä olemassa myös eriäviä mielipiteitä). 

VETOa on luonnehdittu ainakin termeillä indie rock, electronic rock, progressive / dance rock ja niin edelleen loputtomiin. "Elektroninen" ja "rock" taitaisivat olla aika lähellä sitä, miltä tanskalaisporukka kuulostaa. Itselleni Crushing Digits on sitä musiikkia, jota kuunnellaan pimeinä syksyiltoina lenkillä tai autossa - pääasia että on liikkeessä. Shake esimerkiksi on erinomainen biisi jos haluaa ruoskia itsensä siihen aggressiivisen epätoivoiseen tilaan jossa jatkaa juoksemista vaikkei oikeastaan enää jaksaisikaan. Pakkohan se on kun Troels Abrahamsen huutaa vimmaisesti korvaan. "It doesn't help you to push it in front of you forever!"

Kannattaa muuten kiinnittää huomiota Abrahamsenin sanoituksiin; omia suosikkejani ovat Duck, Hush and Be Still josta tulee jotenkin orwellilainen fiilis ja alta löytyvä You Say Yes, I Say Yes jossa pohditaan minuuden syvintä olemusta. Tai jotain. 



If you say one more clever thing
I just repeat it 
and act like I said it first


PS. On olemassa myös Veto-niminen sankarihevibändi, joten jos törmäätte sellaiseen Spotifyssa niin ei syytä hämmennykseen. Tämä puheena ollut VETO ei siis ole tehnyt radikaalia suunnanmuutosta jossain uransa vaiheessa. 

maanantai 19. syyskuuta 2011

Jälkeenjäänyttä kirjahykertelyä


Tämä postaus tulee liki kuukauden jälkijunassa, mutta tulee kuitenkin. Perinteistä Joen yötä vietettiin elokuun viimeisenä perjantaina ja silloin myös kaupunginkirjasto piti tapansa mukaan poistokirjamyynnin. Tapahtumassa aiemminkin vierailleena olin jo ottanut opikseni sen, että jos paikan päälle menee vasta joskus illalla, jäljellä on vain Kuinka laitat ruokasi mikrossa vuodelta 1985 ja pari ET-lehteä. Siispä kavereiden kanssa varustauduttiin paikalle hieman ennen myynnin alkamista ja syytä olikin, kun kirjaston aula oli tupaten täynnä porukkaa. Todettiin että ihan positiivista sinänsä nähdä, että ihmisille vanha kunnon kirja edelleen kelpaa. Varsinkin halpa kirja: seinällä lappu kertoi ystävällisesti, että kaikki aineisto 0,20e. Vot! 

Pienestä koosta on joskus etua; se helpotti ryysiksessä suunnistamista ja kirjoihin käsiksi pääsemistä! Yllä olevan läjän onnistuin saalistamaan: Dostojevskin Rikos ja rangaistus, John Steinbeckin Taivaan laitumet, E.L. Doctorowin Gangsterin oppipoika, Ritva Haavikon Kirjallisuuden tulkinta ja opetus, William Faulknerin Ääni ja vimma sekä Pierre La Muren Punainen mylly. Ei paha! Varsinkin Rikos ja rangaistus sekä Ääni ja vimma aiheuttivat melkoista hykerrytystä.

Lisäksi kehaistakoon vielä Yle Teemaa, jonka kanssa olen taas oikein hyviä ystäviä: Luin tuon Punaisen myllyn, joka siis kertoo taiteilija Henri de Toulouse-Lautrecista, ja tuumailin itsekseni että olisi mukava nähdä myös kirjan pohjalta tehty filmatisointi. Kuinka ollakaan, Teema näytti sen eilen illalla! Onneksi huomasin ajoissa ja sain leffan talteen boksille. (Toivottavasti, en ole vielä tarkastanut onnistuiko tallennus. Yleensä se ei onnistu silloin, kun kyseessä on elokuva jonka oikeasti tahtoisi nähdä.)

Niin ja löytyihän sieltä poistomyynnistä myös The Vinesin Highly Evolved, jonka ostin sillä perusteella että nimi kuulosti hämärästi tutulta. (Kuuluu myös Spotifyssa.)

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

perjantai 9. syyskuuta 2011

Päivä jona kaikki ei ole mennyt ihan putkeen mutta joka ei silti ole ihan huono päivä.

Tänään on ollut taas yksi niitä päiviä kun olisi vaan kannattanut jäädä kotiin. Tietotekniikka ja sää on olleet poikkiteloin, niin siinähän sitä on jo pienelle ihmiselle tarpeeksi kurjuutta. Toisaalta ei niin paljon kaikenlaista pientä riesaa etteikö joukkoon mahtuisi hyviäkin juttuja.

Kaksi viikkoa olen rampannut WebOodissa vahtaamassa, joko tenttitulokset on tulleet, vaikka ihan hyvin tiesin että ei ne kuitenkaan vielä ole. Joku ehkä muistaakin, miten lupasin itselleni mekon jos tentti menee läpi. No tänään ne tulokset oli tulleet ja sehän ei ollut vain läpi vaan vieläpä hyvällä arvosanalla! Tämä oli se hyvä osuus. Riemusta kiljahtaen kipaisin Monkin nettisivuille - vain huomatakseni oman ultimaalisen hölmöyteni, sillä eihän siellä mitään nettikauppaa ole. Kyllä ne kamppeet on siellä nähtävillä ja hienosti esiteltyinä, mutta ei niitä sieltä tilaamaan pysty. Ja kun lähin liike on Helsingissä niin jäi sitten mekko saamatta. Pirskules. 

Mutta hyvä uutinen on se, että Bombay Bicycle Clubin uutukainen A Different Kind of Fix on kuunneltavissa Spotifyssa. Tästä videosta tuli jotenkin aika hyvä mieli: 




Toinen hyvä uutinen on se, että loppupäivän voi pysyä kotona katsomassa leffoja ja juomassa teetä. 

keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Rokumentti 2011 tarjoilee Danko Jonesia

Tänään julkistettiin ensimmäinen otos marraskuussa järjestettävän Rokumentti Rock Film Festivalin ohjelmistosta: kanadalainen Danko Jones soittaa Kerubissa torstaina 17.11. Faktaa aiheesta Kerubin sivuilla, Rokumentin omia sivuja ei näköjään ole vielä päivitetty. Kyllähän se varmaan on mentävä katsomaan, sen verran paljon muistelen kuulleeni kehuja bändin live-esiintymisestä.

Lisää Rokumentti-julkistuksia lienee luvassa lähiaikoina. 

Danko Jonesin viimeisin albumi on 2010 ilmestynyt Below the Belt. Albumin biiseistä Had Enough, Full of Regret ja I Think Bad Thoughts on tehty kolmiosainen musiikkivideotrilogia josta voi huvikseen bongailla tuttuja julkkisnaamoja. Koko trilogian voitte tapittaa kokonaisuudessaan vaikkapa tästä näin:






maanantai 5. syyskuuta 2011

Syksybiisejä: Modest Mouse - Autumn Beds

Jahas, mökiltä on palauduttu sienisaaliin kanssa ja sää on muuttunut jotenkin inspiroivaksi. Lämpötila oli aamulla noin seitsemän asteen tienoilla ja ulkona tuoksui syksy ja omenat. Jollain tavalla ulkona puuhaileminen on alkanut taas kiinnostaa ihan eri lailla kuin kesällä - ja aivan eri lailla kuin vielä pari vuotta sitten, kun en ollut millään muotoa kiinnostunut sienistä tai hirvikärpäsistä. Eilen illalla metsässä rymistellessäni mietin, että taidan lopultakin alkaa tajuta, miksi mummot ja tädit syksy syksyn jälkeen painuvat metsään silmät kiiltäen heti kun muilta töiltään ehtivät ja miksi he palaavat sieltä posket hehkuen, tulipa saalista tahi ei. Syksyisessä metsässä vaan on Sitä Jotakin. 

Tämä ei liittynyt mitenkään päivän biisiin, joka on Modest Mousen Autumn Beds. Vaikka onhan siinä kyllä kirkkaaseen syksyaamuun sopivaa helinää. Silleen jännästi.


perjantai 2. syyskuuta 2011

Syksybiisejä - Vivaldi

Kun kaikki aina - minä mukaan lukien - touhottavat kesäbiiseistä, niin tehdään nyt tasapuolisuuden nimissä myös syksybiisien sarja. Koska minä pidän syksystä. Kovasti. Ja ilmeisesti myös muusikot pitävät, sen verran runsasta on syksyaiheisten biisien tarjonta. 

Kaiken juhlallisuuden nimissä tämä postaus olisi pitänyt tehdä eilen, kun oli virallisesti syksyn ensimmäinen päivä. Mutta kun oli liian kiire könytä metsässä sienien perässä ja hengata Reinoissa ja ylisuuressa villatakissa telkkarin kaukosäädin taskussa niin eihän nyt mitään blogiasioita joutanut miettimään. 

Sarjan aloitusbiisin valinta oli tosi vaikeaa, koska en oikeastaan haluaisi startata millään liian masentavalla, mutta sellaisia syksy- ja kesänpäättymisbiisit yleensä tuppaavat olemaan. Sitten päädyin kaikkein itsestäänselvimpään valintaan, joka ei populaarimusiikkiblogissa sitten ehkä kuitenkaan ole ehkä niin itsestäänselvää mutta sitäkin pompöösimpää. Eli Vivaldin Neljä vuodenaikaa, Syksy, olkaatten hyvät. 




Ja todisteeksi siitä, että siellä metsässä oikeasti on käyty:

Kanttarelli on kaveri.