sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Ilosaarirock 2011: Sielun veljet mutta on siellä muutakin!

Eilen olin siis Kerubissa todistamassa puolilta öin Ilosaarirockin juhlavuoden ohjelmajulkistusta. Porukkaa oli pipona, ilma oli sakeaa ja tunnelma katossa. Oli jotenkin tosi hienoa seurailla yleisön reaktioita kun nimiä alkoi tippumaan. Tuntui, että jokaiselle löytyi jotakin ja jokainen artisti herätti jonkinlaisia reaktioita. Tosin huomasin olevani lähes ainoa, joka reagoi The Latebirdsiin taputtamalla - kertonee lähinnä siitä, ettei bändi nauti mitenkään suurta tunnettuutta näillä lakeuksilla. 

Sielun veljet
Suurin yllätys oli epäilemättä ilmoitus Sielun veljien paluusta keikkalavoille uuden singlen myötä ja uskoisin, että siitä riittää puhetta ja hypetystä suuntaan ja toiseen mediassa jos toisessakin. Itse en aio aiheesta hirveästi kohkata, sillä rehellisyyden nimissä minulle bändillä ei ole erityisen suurta henkilökohtaista merkitystä ja tietämykseni Sielun veljistä on vähintäänkin minimaalista. Bändin kulttuurisen arvon ja merkityksen tietenkin tunnustan jokaisen kunnon joensuulaisen tavoin. Tämä on vähän samantapainen ilmiö kuin esimerkiksi viimevuotinen Bad Religion: ymmärsin, että nyt on klassikosta kysymys, mutten osannut ottaa sitä henkilökohtaisesti sydämenasiakseni. Mitäpä turhia, jos kerran oma musiikkimaku osoittaa jonnekin aivan eri suuntaan. 

Kuten joka vuosi Rokin ohjelmajulkistuksen yhteydessä, tänäkin vuonna tuli taas se tuttu tunne oman musiikkitietämyksen rajallisuudesta. Suurin osa julkistetuista bändeistä - varsinkin ulkomaisista - oli sellaisia, etten ollut koskaan kuullutkaan. Mutta toisaalta se on myös Ilosaarirockin hienous: lähes joka vuosi esiintyjäkaartista löytyy uusia lempibändejä, kun alkaa tutustua paremmin tuntemattomien nimien röykkiöön. Katsellaanpa vähän, miltä se esiintyjälista nyt sitten alkaa näyttämään. 

Kotimaisista Apulanta ja CMX ovat vähintäänkin itsestäänselviä valintoja juhlavuoden Rokkiin, kun kumpikin on niitä Rokin lauteilla ahkerimmin vierailleita artisteja. Happoradio ja Stam1na eivät myöskään tulleet yllätyksenä, nekin kun alkavat kuulua festarin vakiokastiin. Viikate ja PMMP sentään loistavat vaihteeksi poissaolollaan. Jokusen tovin keikkatauolla ollut Stella on työstämässä uutta albumia jonka pitäisi ainakin bändin kotisivujen mukaan ilmaantua tämän kevään aikana, eli Laulurinteellä kuullaan sitten uutta materiaalia. 

Kotoisista, uudemmista artisteista itseäni eniten kiinnostavat paljon puhuttu Minä ja Ville Ahonen, jota en vieläkään ole kuullut biisiäkään (ja se on ihan omaa saamattomuuttani, se), Uusi Fantasia, jo mainitsemani The Latebirds sekä vahvemmin ulkomailla kuin koti-Suomessa vaikuttava L.A.O.S. joka Rokissa esiintyy livekokoonpanolla L.A.O.S. live feat. MC Stapleton. Kyseessä on itselleni täysin tuntematon suuruus ennen tätä, mutta veikkaan että ehtii käydä tutuksi ennen heinäkuuta. Eikä kotimaisten kiinnostavuuksien listalta sovi unohtaa kotoista Holikia, joka epäilemättä räimii Rekkalavan tainnoksiin. 

Ja sitten ne ulkomaiset. 

Blackfield (UK/ISR)
Kaksi sanaa. Black. Field. Olen tohkeissani! Blackfield on Steven Wilsonin projekteista parasta mitä Rokkiin voi saada Porcupine Treen jälkeen, joten tästä hyvästä ohjelmaryhmä saa osakseen kunnon halauksen. Toisen puolikkaan projektista muodostaa israelilainen muusikko Aviv Geffen, kotimaassaan tunnettu rauhan puolestapuhuja. Blackfieldin kolmas albumi Welcome to my DNA ilmestyy maaliskuussa, sitä odotellessa voi katsella vaikka Lasse Hoilen ohjaamaa videota Blackfield -biisiin. (Lasse Hoile on juhlaa. Pitäisikin varmaan joskus ottaa mies esittelyyn.)

Melt-Banana (JPN)
Toiset kaksi sanaa ovat Melt-Banana. Tämä raivokkaan nopeaa punkkia mäiskivä japanilaisihme oli tulossa Rokkiin jo toissa vuonna, mutta syystä tai toisesta joutui perumaan keikkansa. Toivottavasti tänä vuonna on parempi onni myötä ja pääsemme todistamaan bändin live-esiintymistä, joka on huhujen mukaan vähintäänkin energistä. 

Muista ulkomaisista en tässä vaiheessa osaa hirveästi sanoa, mutta luultavasti aiheeseen tulee palailtua vielä kevään mittaan. Listaltahan siis löytyy muun muassa Red Sparowes (USA) josta ensi kuulemalta tuli mieleen viime kesänä Ruississa vieraillut maanmiehensä Midlake ja vähän lisäkuuntelemalla brittiläinen Mogwai. Lisäksi Laulurinteelle festarikansaa viihdyttämään ovat tulossa ainakin  Kvelertak (NOR), Aphex Twin (UK), Gentleman (GER) ja legendaarinen Buzzcocks (UK). Täydellisen listan tähänastisista julkistuksista voit käydä katsastamassa täältä ja muodostaa aiheesta oman mielipiteesi. 

PS. Niin ja tuleehan sinne Ilosaareen myös Neljä ruusua, joka soitti eilen Kerubissa comeback-keikkansa. Molemmat Alangon veljekset nähdään siis Laulurinteellä tänä kesänä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro huolesi: